Recept: 48-uurs SCD-room / creme fraiche


Ingredienten voor 1,2 liter
* 1 liter slagroom (10 delen)
* 2 deciliter yoghurt (2 delen)

Doe de room in een pan en verwarm het totdat het 100 graden is (kookt) en haal het dan snel van het vuur.
Wacht tot het afgekoeld is tot 30-40 graden celcius. Tip: Plaats de pan in een bak koud water. Dan koelt het snel af.

Meng de afgekoelde slagroom met de yoghurt.
Plaats voor 36 tot 48 uur afgedekt met deksel of theedoek in de oven op 40 graden celcius, of in een yoghurtmachine. De room moet langer fermenteren dan de yoghurt, omdat het vet de bacterieen vertraagt.

Resultaat na 36-48 uur:
Licht gezuurde room, vergelijkbaar met creme fraiche
Smaakt heerlijk..
Doe het in de koelkast. Het is dan enkele dagen houdbaar

Tips:
Eet het net als yoghurt.. Er zitten supergezonde en supervoedende vetten in (verzadigde vetten zijn het beste). Voeg twee theelepeltjes honing toe of rozijnen aan 20 cl. room.. Heerlijk..
Eet het zoveel als je wilt.. Perfecte vervanger voor yoghurt.
Het is (op koelkasttemperatuur) te kloppen met een keukenmachine ! Slagroom !

Opmerkingen:
Helaas blijkt de room zoals hierboven bereid toch nog wat lactose te bevatten. De een is hier wat gevoeliger voor dan de ander.. Als je hier gevoelig voor bent, is mijn advies is om de room uit te laten lekken met een theedoek of zakdoek. Op de doek blijft dan een erg dikke room achter en in het water eronder verdwijnt dan de lactose.
Volgens mij kan je er ook weer wat water aan toevoegen, om het weer tot een room-achtige substantie te krijgen.

Foto van het uitlekken:


Tip:
Het uitlekken kan ook met een grote zeef met daarop keukenpapier. Daarbovenop doe je dan de room. Als het uitgelekt is, draai je alles om en trek je de keukenpapiervelletjes eraf. Klaar !

*


Recept: Ansjovisdressing

Olijfolie
1 rode paprika
5 ansjovisfilets uit blikje
3 tenen knoflook, in plakjes gesneden
2 cl azijn naar keuze (bijv. rode wijnazijn)

Olijfolie op laag vuur in koekenpan verhitten. Paprika in dunne reepjes snijden. Paprika, ansjovis en knoflook in pan 10 min. zachtjes laten pruttelen. De ansjovisfilets zullen smelten. Af laten koelen en lekkere azijn (oorspronkelijk recept gebruikt balsamico-azijn maar is w.s. niet SCDproof) erdoor heen roeren.

Lekker bij bijvoorbeeld een sperciebonensalade. Deze kan aangekleed worden met geweekte en afgespoelde, in stukjes gesneden zongedroogde tomaten, fijn gesnipperd sjalotje, stukjes blauwe kaas, etc.


Recept: Appel/Kaneel/Cocoskoekjes

Ingredienten
375 gram gedroogde appels
375 gram cocos
100 gram uitgelekte SCD-room
100 gram SCD-yoghurt
veel kaneel
wat zout
twee theelepels zuiveringszout.

Bereiding
De appels mixen met de uitgelekte room/yoghurt tot ze fijn zijn. (Gebruik een goeie mixer anders redt hij het niet.) Dan de cocos met zout, kaneel en zuiveringszout door elkaar roeren, en daarna het appelmengsel en het cocosmengsel door elkaar. Daarvan ongeveer 25 koekjes vormen, en op 200 graden ongeveer 20 min. bakken. Deze hoeveelheid is net een bakblik vol.

Let op: De 100 gram uitgelekte room + 100 gram SCD-yoghurt is gebaseerd op 500g kwark + 200g mon chou, maar beide zijn niet toegestaan. Als je 300g SCD-room en 300g SCD-yoghurt gebruikt, dan smaakt het ook goed, maar dan vallen de koekjes uit elkaar.

Ik zou dan zowat dezelfde verhouding hangop-room nemen als kwark en mon chou in mijn recept, maar dat moet je even uitproberen. Het deeg moet in elk geval als het klaar is in zover van je handen loslaten dat je er balletjes van kan maken, die je dan tot 1 cm. plat drukt op de bakplaat (bakpapier gebruiken). En daarna moet je dan eigenlijk de randen weer trachten te fatsoeneren, want die scheuren uit.)

Tip van Floris voor een beter resultaat:
Bij de ingrediënten moeten 6 eiwitten toegevoegd worden.
In plaats van 200 graden moet op 160 graden gebakken worden.
En moet in plaats van 20, 25 minuten gebakken worden.


Recept: Appeltaart


Ingredienten
800 g amandelen
6 eieren (blacktail)
6 eetl honing
3,5 tl zuiveringszout
vanille essence
Kaneel
250 g roomboter
120 g stukjes walnoot
4 grote Goudreneitten (appels)
100 gram rozijnen

Oven en koekblik
175 graden elektrische oven
Groot koekblik van zo'n 45x30cm

Recept
Maal de amandelen in de keukenmachine (of gebruik 800g amandelmeel).. Houd een twee eetlepels amandelmeel apart..
Smelt de roomboter in een pannetje
Doe de walnoten in de mixer en hak deze in stukjes, niet te klein, niet te groot
Snijd de appels in gehalveerde plakjes..
Mix het amandelmeel, de eieren, de honing, de vanille essence, het kaneel, de roomboter met de hand of met een mixer
Voeg op het laatst de 3 theelepeltjes zuiveringszout en mix deze er kort doorheen.. Niet te hard mixen, want dan activeert de zuiveringszout al meteen..

Koekblik invetten.. De twee eetlepels amandelmeel gebruiken om over het koekblik te strooien.. Dit is de anti-plak laag..
Gooi de mix in het koekblik en zorg dat het een nette laag wordt..

Doe de stukken appel bij de honing, de rozijnen en de walnoten.. Meng dit door elkaar en doe die ook in het koekblik.. Dit wordt de bovenlaag van de taart.

Vervolgens in de oven en in zo'n uurtje op 175 graden bakken..

Wanneer hij klaar is, uit de oven halen, en wanneer hij nog warm is, nog een laagje honing eroverheen doen..

Het resultaat ziet er heerlijk uit, ruikt heerlijk en smaakt bovenal fantastisch..

Recept van Marijke (moeder van Ed)


Recept: Aubergineschotel

Je hebt nodig:

1 kg aubergines
1 theelepel zout
snufje peper
75 gram boter
1 1/4 deciliter olie
1 kg rijpe tomaten
2 takjes verse basilicum (of 2 theelepels gedroogde)
geraspte kaas
1 teentje knoflook (evt. ook weg te laten)

Aubergines in de lengte in plakken van 1/2 cm dik snijden. Deze plakken met het zout bestrooien, in een schaal doen met een schotel met gewicht erop om het vocht eruit te laten trekken. (ongeveer 1,5 uur laten staan)
Vocht afgieten en de plakken afdrogen met keukenpapier. Boter en 3/4 deciliter olie in een koekenpan doen en hierin de plakken goudbruin bakken.

Tomaten ontvellen (enkele seconden in kokend water onderdompelen en dan het velletje eraf halen), het zaad en de zaadlijsten verwijderen en het vruchtvlees in stukjes snijden. Samen met de basilicum (en de knoflook), zout, peper en 1/2 deciliter olie in een gesloten pan op een matig vuur tot dikke puree smoren.

Vul een ruime ovenschaal met: een laag aubergines, een laag tomatenpuree, een laag geraspte kaas, een laag aubergines etc., eindig met een laag geraspte kaas.

Onderin een voorverwarmde oven van 175 graden in 30 minuten gaar en goudbruin laten worden.

Variatie-tip: Maak een extra laag door bijvoorbeeld gehakt toe te voegen.

Eet smakelijk!

Ingrid


Recept: Banaanomelet:

de variatie om de spinazieomelet, je kunt de banaan ook prakken door het beslag van de eieren en met wat geraspte kaas, dan bakken...


Recept: Bananen met honing-yoghurtsaus

2 middelgrote bananen
1 theelepel gesmolten boter
1 theelepel citroensap (optie)
250 - 300 ml yoghurt
1 eetlepel honing
kaneel

pel de bananen, halveer ze en snijd elke helft in de lengte door. Leg de acht stukken banaan in een ondiepe vuurvaste schaal. Meng de gesmolten boter en het citroensap door elkaar en bestrij de bananen met dit mengsel. Zet de schaal ongeveer 3 tot 4 minuten onder de grill op 12-14 cm afstand van de grill, tot ze lichtbruin zijn. Meng intussen de yoghurt en de honing door elkaar. Als de bananen klaar zijn, verdeel je ze over twee schaaltjes en schenk hier de yoghurtsaus overheen. Bestrooi het gerecht met kaneel en dien het direct op als de bananen nog warm zijn.
(stond in allerhande van AH maand mei 2003)


Recept: Bananenpannekoek

Ingredienten:
1 rijpe (bruine) banaan
1 ei
Franse boter (zie www.scdiet.nl/waar ) of olijfolie of kokosvet

Bereiding:
Mixen, in een hete pan (eerst vet/olie erin) bakken


Recept: Biefstuk met broccoli en tomaat


Zeer makkelijk, maar smakelijk en goed uitziend recept:

* Bak een lekker biefstuk (biologisch is en lekkerder en veiliger en gezonder) in olijfolie of roomboter
* Kook wat broccoli
* Snijd een tomaat in stukjes
* Wat zout en peper op de tomaten, broccoli en de biefstuk
* Jus van vlees gewoon over de broccoli gooien

Klaar !


Recept: Bolletjes

Variatie op het brood (dit recept komt van het discussieforum van mariek)
beetje honing, zuiveringszout theelepel, kopje uitgelekte yoghurt, 100 gram boter smelten, mengen, dan 3 eieren toevoegen, amandelmeel erbij tot je beslag krijgt, blijft een beetje drappig. met natte handen (dan plakt het niet) bolletje rollen en op ingevette bakplaat leggen, ongeveer een stuk of 10.welbekende tijd bakken 175 graden, 30 minuten? bakken. Rechtstreeks uit de oven met boter of honing of wat je maar wilt.


Recept: Boterkoek

Ingrediënten
3/4 cup boter
1/2 cup honing
1 geklopt ei
1-1/2 cup amandelmeel

Instructies
1. Mix boter, honing, en ei.

2. Meng amandelmeel erdoorheen.

3. Mix goed en spreid het over een ingevette taartvorm. Bak het op 150 graden tot de randjes bruin zijn.

4. Koel het in de koelkast en snij het in punten. Eet het uit de koelkast.


Recept: Broccoli met Kip


Ingredienten

Voor dit recept hebben we nodig:

300 gram Broccoli (Bonduelle Vapeur Minute, voorgestoomd)

150-200 gram biologische kipfilet (in stukjes gesneden)

Olijfolie

Een vergiet

Twee pannen



Tijdsduur

Het mooie van dit recept is dat het in tien minuten klaar te maken is. Ik (Ed) eet dit vaak als ontbijt. In plaats van de broccoli kan je natuurlijk ook andere groenten gebruiken, zoals bloemkool, haricots verts, etc.



Voorgestoomd

De groente van Bonduelle is vaak voorgestoomd. Let op het label ''Vapeur Minute'' op de doos. Door het stomen blijven de vitaminen bewaard, maar hoeft de groente alleen nog ontdooid en verwarmd te worden. Het hoeft dus niet gekookt te worden. Als u in plaats van Bonduelle een ander merk gebruikt, dan moet u een kopje heet water in de braadpan erbij doen op het moment dat je de groenten erbij doet. Wanneer het water drooggekookt is, is de groente klaar. De totale bereidingstijd gaat dan wel omhoog.



Begint u net met het SCDiet ?

Ook mensen die net met het dieet beginnen moeten een kopje water toevoegen en het droog laten koken (ook al gebruiken ze Bonduelle). Op die manier wordt de groente zacht (in plaats van knapperig) en is veel makkelijker verteerbaar. Na een paar weken kan je het proberen zonder water toe te voegen.




Een tip voor de olijfolie. Bij de ALDI koop je voor minder dan vijf gulden een fles van 750 ml olijfolie.

Deze olijfolie is extra vergine (maagdelijk, 1e persing) en is in de Consumentengids van Juli 2000 tot de beste olijfolie gekozen !




Verwarm een braadpan en doe er een scheut olijfolie in. Als de olie op temperatuur is, doe je er de gesneden kipfilet in.

In een paar minuutjes (3-5 minuten) bak je de kip tot de kip goed gaar is (bruine korstjes)




Terwijl de kip gebakken wordt, haal je de brocolli uit de diepvries en je gooit het in een pan. In de pan doe je vervolgens een paar liter heet kraanwater. De pan zet je op het aanrecht en In een paar minuten ontdooit de broccoli nu.

Zodra de kip gaar is, gooi je de brocolli door een vergiet. Vervolgens doe je de brocolli bij de kip in de braadpan.

Nu laat je vijf minuten lang op een niet te hoog vuurtje de brocolli meebakken.




Vervolgens schep je de kip en brocolli op een bord.

Zout naar smaak toevoegen en doe er nog een ruim scheutje olijfolie overheen.

De olijfolie is zeer gezond en zorgt ervoor (hoe raar het ook klinkt) dat je niet vet wordt. De olie bevat zeer veel energie en zorgt ervoor dat deze maaltijd de komende vier a vijf uur ruim voldoende is.




Hier kan je goed zien dat er een ruime hoeveelheid olijfolie gebruikt is.


Recept: Caveman salade

gebaseerd op het Paleolithische dieet (eigen recept)

Ingredienten:

- rucola + veldslamix

- tomaat

- een vette kaassoort (ik gebruik Bettine blanc; bv. Brie, camembert, etc.)

- macadamia's

- zonnebloempitten

- zonnebloem- of olijfolie (een scheutje)

- knoflook, 1 à 2 teentjes, op smaak

- kruiden (italiaans, provençaals)

- roomboter (SCD-toegestane)

- zout en peper


Bereiding:

Pak een kom en voeg naar believen de hoeveelheid sla toe. Eventueel en beetje kleinscheuren i.v.m. volume.

Snijd het tomaatje in stukjes en voeg toe. Voeg macadamias, zonnebloempitten, scheutje olie naar wens, geperste knoflook, zout, peper en kruiden toe naar smaak. Eventueel wat (balsamico-) azijn (niet te veel, dan wordt het te bitter). Snijd de kaas in blokjes en voeg toe.

Pak een klein pannetje, vul voor 1/3 met heet water en zet hierin nog een schaaltje. Smelt ongeveer 40 gr. roomboter au-bain-marie. Wanneer de boter gesmolten is, schenk uit over de salade en roer door.

Na korte tijd zul je merken dat de boter stolt en dit is misschien esthetisch niet je-van-het, maar de smaak is goddelijk.

Zie hier, een Paleolithische salade, die je na één keer proeven beslist nog een keer zult willen!!!

Voedingswaarde: deze salade bevat vooral veel goede (verzadigde) vetten en proteïnen (eiwit), terwijl het aandeel koolhydraten beperkt is. Met andere woorden: een verantwoorde én lekkere salade!! Deze salade past m.i. moeiteloos in Optimal Nutrition en SCDiet, alsmede in het Rawfood-principe (zelfs vegetarisch)

Eet smakelijk!


Recept: Chocolade Cake

Opmerking vooraf: Cacao is officieel niet toegestaan bij het SCDiet, omdat het relatief veel complexe koolhydraten bevat. Dit recept is dan ook alleen aan te bevelen voor mensen die al een flinke tijd het SCDiet volgen en waarbij de darmwand al voor het grootste deel hersteld is.
Voor beginners is dit recept helaas niet aan te raden. Als grove richtlijn zou ik stellen dat je minimaal 3 maanden symptoomvrij bent en het SCDiet dus minimaal reeds 3 maanden gevolgd hebt.

Als je het leest, lijkt het ingewikkeld te maken, maar dat valt reuze mee en
het is DUBBEL EN DWARS WAARD!!!!

Eieren: 8
Oploskoffie: 3 afgestreken eetlepels
Cacao: 2 x 4 afgestreken eetlepels
Amandel of vanille extract: naar smaak
Zoetstof: naar smaak (honing)
Kaneel: best veel
Walnoten gehakt: 2 zakjes van Baukje = 1 kopje
SCD 24-uurs Room 1/4 liter

Bakvorm 2 van 14 x 20 of 1 van 28 x 40 (ovenschalen) ook goed te maken van aluminiumfolie. Het deegmengsel is niet zwaar, dus de bakje van aluminiumfolie houden goed en zijn ook makkelijk te verwijderen.

1. Oven voorverwarmen op 200 C
2. Split de eieren en sla het eiwit goed stijf. Bij de eiwitten toevoegen kaneel, of vanille of amandel extract.
3. Door de dooiers meng je zoetstof (naar smaak), koffie, cacao, kaneel en de walnoten.Ook zout en extract is mogelijk, Dit alles goed kloppen.
4. Roer het stijfgeslagen eiwit door het andere mengsel en schenk het in de ingevette bakvormen. 25 Minuten in de oven bakken.Daarna wat laten afkoelen met de ovendeur open.
5. Uit de bakvormen halen. Nu komt mijn foefje: het is zeer goed mogelijk dat de ondekant nog wat pappig is, maar je ''stort'' het op (bv) een (brood of snij)-plank, dan druk je (op het kleffe gedeelte) met een platte spatel alles redelijk plat en daardoor wordt het ietwat breder. Dit doe je met beide helften. Ze liggen nu met de kleffe kant naar boven en wat plat gedrukt (lijken op 2 cakehelften van een slagroomtaart van de bakker)
6. Klop nu de slagroom of de sc room met zoetstof en cacao en kaneel.
7. Doe 1 cake weer terug in de ovenschaal met de kleffe kant naar boven.
8. Verdeel nu een goede hoeveelheid slagroom hierop en daarna gaat de andere helft (met de kleffe kant naar de slagroom -onderen) er boven op. De laatste hoeveelheid slagroom wordt hier dan weer over uitgespreid. eventueel garneren met walnoten.
9. Laat het nu goed opstijven in de koelkast (ongeveer 2 - 3 uur).
10 als je het in 10 porties snijdt is het ongeveer 1 koolhydraat per portie!!)

Het is wat werk, maar het is het dubbel en dwars waard.
Met dank aan de medewerkers van de site van Atkins.


Recept: COCOSBROODJES

COCOSBROODJES

250gr.gemalen cocos (Conimex is duur, maar supermarkten hebben ok zakjes cocos van 125 gr. voor 45 cent.)
80 gr. zachte roomboter
5 eieren (liefst kwaliteitseieren, dit i.v.m. de mooie kleur van de dooier)
1 theelepel zuiveringszout
beetje zout


Meng dit alles in de keukenmachien tot een vaste massa, en draai daarvan ca.18 balletjes.
Leg ze op bakpapier, en druk ze een beetje plat, tot 1½ cm dikte.
Bak ze in voorverwarmde oven op 200 graden, ged. 20 min.
Ze moeten mooi goudgeel zien.

Probeer je associatie van cocos met
zoet te vergeten, en eet de broodjes
bijv. met boter en/of kaas.
De broodjes blijven lang vers in een trommel.


Recept: Dadel-Amandelkoekjes

Ingrediënten
200 gram amandelen
125 gram honing
Klein scheutje sinaasappelsap (originele recept bevat sin.likeur, maar dat is niet toegestaan)
2 stijfgeklopte eiwitten
Plakje ouwel (eetbaar papier, voor het eten verwijderen)

Ontpit de dadels en snijd ze fijn, hak de amandelen fijn en meng de dadels en amandelen met de sinaasappellikeur. Schep de stijfgeslagen eiwitten er door.
Leg het plakje ouwel (=eetbaar papier) op een bakblik met bakpapier en schep op ieder plakje ouwel het mengsel. Leg op ieder koekje een halve dadel. Bak de koekjes in een matig warme oven gaar.

Bron: http://www.delinuts.nl/nl-guest/fr-body-recepten.html


Recept: Dipsaus

Je hebt nodig:

3 volle eetlepels scd-mayonaise
3 volle eetlepels scd-yoghurt
1 grote augurk
1 bosuitje
2 takjes peterselie
1 teentje knoflook (geperst)
1/2 rode paprika
verse bieslook
zout
peper

De augurk, bosui, peterselie, knoflook, paprika en bieslook heel fijn snijden in de keukenmachine. Mayonaise en yoghurt door elkaar roeren, augurk-mengsel erdoor en naar smaak peper en zout toevoegen.

Lekker bij allerlei soorten groenten en voor niet scd'ers ook te gebruiken als chipdip.

Dipse!

Ingrid


Recept: Ed's Kousenband met kalkoenmedaillons en gebakken banaan


Hieronder een Surinaams recept van Ed:

Benodigdheden:
200 g kalkoenmedaillons (AH verkoopt ze o.a.)
1 sjalotje
olijfolie
200 g kousenband
1 of 2 bananen (overrijp, bruin)

Bereiding:
De kousenband in stukjes snijden en de puntjes erafhalen en daarna wassen
Sjalotjes in stukjes snijden
Pan opwarmen, olijfolie erin
Kalkoenmedaillons goed bakken
Sjalotjes toevoegen en even bakken
Kousenband toevoegen
Ongeveer 10 minuten roerbakken
Voor het serveren (van het vuur af) nog een lekkere olijfolie eroverheen gieten.
Klaar

Bereiding gebakken banaan
In een aparte pan kan je een banaan bakken.
Helemaal lekker zijn de bakbananen.
Snijd de banaan in stukken (in lengterichting) en bak deze bruin in de olijfolie


Recept: Eiersalade

Je hebt nodig:

2 hardgekookte, afgekoelde eieren
1 augurk
1/4 appel
1/4 ui
peper
zout
kerrie
2 eetlepels scd-mayonaise
2 eetlepels scd-yoghurt

Hak de eieren, augurk, appel en ui fijn in de keukenmachine, of snijd ze in heel kleine stukjes. Roer de mayonaise en de yoghurt goed door elkaar en doe het ei-mengsel hierbij. Kruiden naar smaak toevoegen.

Voor een vollere variant is de yoghurt ook te vervangen door 2 extra eetlepels mayonaise.

Eet smakelijk!

Ingrid


Recept: Filet Americain


Benodigdheden
400 gram rundertartaar
2 sjalotjes
1 augurk (niet op zoet-zuur, want er mag geen suiker in het water zitten)
1 eetlepel kappertjes
1 eetlepel peterselie
1 theelepel mosterd (mag geen suiker in zitten)
1 eetlepel mayonaise (zelf maken, SCD-mayo)
1 eetlepel tomatenketchup (zelf maken, tomaat pureren, evt wat honing toevoegen)
paar druppels tabasco
zout en peper

Bereiding
Hak de sjalotjes, de augurk, de kappertjes, de peterselie, de mosterd, mayonaise, de ketchup en de tabasco in de blender en meng dit.

Meng dit door de tartaar, en maak dit af met wat zout en peper. Serveertip Serveer dit op komkommer of bleekselderij. Eventueel met een hardgekookt ei en sla garneren

Bron: heeren.demon.nl (site bestaat niet meer)

Benodigdheden snel en simpel alternatief
200 gram biologische rundertartaar
100 ml SCD-Room
1 sjalotje

Bereiding
Snijd het sjalotje in stukjes en overige ingredienten naar wens in stukjes
Meng de room en de uitjes door tartaar
Naar smaak zout, peper en kruiden toevoegen. Klaar in 2 minuutjes !

Tip: Waarschijnlijk ook lekker op SCD Amandelbrood !
Tip: Nog voedzamer: Voeg een of twee eidooiers toe


Recept: Fruitgelatine

Ingestuurd door Sita

Kook vers vruchtensap (liefst met sapmachine, dan kun je meer varieren) en los hierin de gelatineblaadjes (100% gelatine) op. Een halve liter ( voor 6 gelatineblaadjes) verdeel ik over 4 kleinere bakjes, zo heb je voor ongeveer 1,5 dag voorraad en blijft het lekker vers.


Recept: Gegratineerde Fruitsalade

Van een van de bezoekers:
Ik ben van mening dat het heel belangrijk is dat mensen die twijfelen of
ze wel zullen beginnen met dat scd zien dat er ook heel veel lekkere
dingen te eten zijn. (ik ben zelf een fan van lekker eten) Ik heb ook
nog andere lekkere ideeen uit reguliere kookboeken gehaald en aangepast.
Omdat ik vaak 's avonds weer honger heb maak ik ook wel eens een
fruitbaksel.



Het komt uit een kookboek "Basic Cooking" en heeft weer als
basis een hoop in stukken gesneden fruit (besprenkeld met citroensap
tegen bruinworden) , en ei. Alleen scheid je het eiwit van de dooier,
klop het eiwit luchtig stijf (als er pieken blijven staan is het goed)
en zet even opzij, voeg bij de dooier vanille-aroma (Baukje, ipv
vanillesuiker), wat vruchtensap van Delmonte (weer dat sap),
citroenrasp, honing toe en roer goed doorelkaar. Schep het dooiermengsel
voorzichtig door het stijf geklopte eiwit.



In een platte ovenschaal (bijv. een quichevorm) bodem bedekken met in
stukken gesneden fruit (bijv. appel of peer, perzik uit blik, banaan/
GEEN citrusvruchten)en bedek met eiermengsel. 10 minuten in
voorverwarmde oven op 200 graden C (bovenkant begint mooi bruin te
worden) en je hebt een heel lekker, goed vullend taartachtig lekkers.
Het is relatief snel klaargemaakt, erg lekker door dat opgeklopte eiwit
en erg goed tegen de knagende honger.


Recept: Gemarineerde kippenpoten

3 eetl bloemenhoning
2 eetl fijne mosterd
2 eetl grove mosterd
1 eetl paprikapoeder
5 tenen knoflook
chilipoeder, zout
kipdrumsticks

Oven voorverwarmen tot 200 ºC. Meng alle ingedriënten door elkaar in ovenschaal. Na een half uur de kippenpootjes omdraaien en weer terug in de oven voor 25 min.

Ontzettend lekker, ook als snack te gebruiken. Zelf gebruik ik vaak wat minder mosterd, wat meer honing en heel veel paprikapoeder. Let bij de mosterd op de ingedrientenlijst: bij sommige soorten zit suiker! Deze dus niet gebruiken. Ook gebruik ik soms minder knoflook.


Recept: Gesmoorde courgettes

750 gram courgettes
50 gram boter
sap van 1 citroen
3 eetlepels (wijn-)azijn
1 eetlepel mosterd
mespunt zout
snufje peper
4 eetlepels olie
1 eetlepel fijngehakte peterselie
1 eetlepel fijngeknipte bieslook
1 teentje knoflook (is ook weg te laten)

Courgettes in plakken snijden en (evt. samen met het geperste teentje knoflook) op een matig vuur in de boter lichtbruin bakken.
Het citroensap toevoegen en goed doorscheppen. Hierin de courgettes laten stoven op een laag vuur in een gesloten pan voor +/- 10 minuten.

Vinaigrette:
Roer azijn, mosterd, zout en peper door elkaar en voeg daar druppelsgewijs de olie door tot een gladde saus ontstaat.

Courgettes in een schaal doen, vinaigrette erover schenken en garneren met de peterselie en de bieslook.

Eet smakelijk!

Ingrid


Recept: Gestoofde vis met tomaten

Fruit een gesnipperde ui in wat kokosnootolie.
Voeg hieraan ca. 600 gram tomaten in partjes toe.
(Tomaten eventueel ontvellen als je de velletjes niet kunt verdragen. Dit doe je door ze aan de onderkant kruislings in te snijden en ze enkele seconden onder te dompelen in kokend water. Leg ze meteen daarna in ijskoud water. De velletjes kun je dan gemakkelijk lostrekken.

Ca. 500 gr visfilet (kabeljauw, roodbaars, tilapia of wat dan ook) toevoegen en met de deksel erop op een laag pitje laten stoven tot de vis gaar is. Dit duurt 5 tot 10 minuten.

Recept is voor 1 persoon; ik eet het tenminste in mijn eentje op

Bedankt Karin voor dit lekkere recept


Recept: Groentenbrood met noten

Ingredienten
1 kop gemalen walnoten
1 kop geraspe kaas
3/4 kop tomatensap
3 eieren goed gekluts
1 grote ui , fijn gesneden
1 theelepel marjolijn
zout

Bereiding
Meng noten en kaas,
voeg overige toe, en goed doorroeren.
Mengsel in cakeblik (ingevet) doen,
45 min. op voorverwarmde oven bakken.
oven gas 175
combi-oven 150

Extra
Ik ben royaal met de kaas en noten geweest.
Het is heel voedsaam en goed in te vriezen,
met een salade of zo uit het handje, heerlijk.
Uit een lang bewaard kookboek uit de jaren 70.


Recept: Groentesoep

Nieuw recept, ontvangen van Marieke.. Bedankt !
Recept voor zeer gezonde soep:

nodig:
* blender
* peper
* zout
* verse/gedroogde kruiden
* courgette (om een beetje te binden)
* ui
* knoflook
* groenten naar keuze

snijd je groente in kleine stukjes en kook in een laagje water,
hoe minder water hoe dikker de soep. Doe daarna in de blender.

bv: rode paprika, courgette, ui, knoflook, verse rozemarijn/
broccoli, courgette, ui, knoflook, goudse kaas erover strooien/
tomaten, courgette, ui, knoflook, beetje scd yoghurt, verse basilicum/
alle groentesoep/ wortelsoep/ bloemkoolsoep/ champignonnesoep/ enz

Goeie lunch!


Recept: Hollandse pot: gehaktballen, sperzieboontjes, bloemkoolpuree,appelmoes

Hollandse pot
Gehaktballen, sperzieboontjes, bloemkoolpuree,appelmoes.

Gehakt:
500 gr gehakt voor 6 ballen. (niet te groot dan vallen ze uit elkaar)
snipper een uitje heel klein, (hou een beetje over)
snij twee teentjes knoflook, (hou een beetje over)
twee eieren,
zout, voeg bij elkaar, goed doorroeren en een beetje platte ballen draaien.
In een grote bakpan op hoog vuur in roomboter aanbakken aan beide kanten, (+/-
10 min).
voeg ui/knoflook toe, bak een minuutje. doe er tomatensap bi j(+/-een glas)
laat nog tien minuutjes doorsudderen. dikt het teveel in, doe nog wat sap
erbij. evt nog een snufje zout.

Bloemkoolpuree:
Snijd bloemkool in stukjes en kook in water gaar.(te gare bloemkool is zwaar
verteerbaar) Afgieten, twee eetlepels sc.diet yoghurt, klontje boter,
(nootmuskaat), zout erbij doen. In de blender of met de staafmixer pureren.

Appelmoes:
Appels kleinsnijden, en in een beetje water opzetten. +/- 10 min. Goudrenetten
vallen vanzelf uitelkaar, andere appels moet je prakken.(of evt. in de blender)
voeg honing toe om zoeter te maken.

Sperzieboontjes erbij serveren of een andere groente die je lekker vindt.


Recept: In basilicum gemarineerde komkommerlinten

2 komkommers
1/2 citroen
100 ml olijfolie (of olie met basilicum AH )
2 zakjes verse basilicum
zout en peper
Komkommers dun schillen en in de lengte halveren. Zaadjes met een theelepel eruit schrapen. Komkommerhelften met een kaasschaaf in lange linten schaven. Linten in schaal leggen en besprenkelen met citroen.

In steelpannetje olie tot lauwwarm verwarmen. verse basilicum flinterdun snijden en deze door de olie roeren Mengsel over de komkommer gooien en minimaal 1 uur bij kamertemperatuur marineren, komkommer af en toe omscheppen op smaak brengen met zout en peper.
(makkelijker is de olijfolie met basilicum te kopen)
lekker bij vis of rood vlees (denk ook aan barbecue)
(recept uit allerhande van AH maand mei 2003)


Recept: kip karbonaatjes

kip karbonaatjes (met bot) in de ovenschaal met boter zout peper en losse knoflook (heel), heerlijk
ook heel makkelijk voor vlees de volgende dag op te warmen of als hapje of als eventueel lunch


Recept: Kip met macadamia's


Inplaats van macadamia's (moeilijk te vinden) kan je natuurlijk ook amandelen gebruiken.

Supersnel, supermakkelijk gerecht

Snij kipfilet in stukken (+/- 150-200gram)
Neem een kleine pan
Doe er een beetje olijfolie in en verhit deze
Bak de kipfilet tot deze gaar is, maar nog niet bruin
Doe nu de macadamia's erbij (rauw) en bak deze voor een paar minuten mee, tot ze bruin worden (let op: Ze branden daarna snel aan).
Naar smaak zout en peper toevoegen

Een maaltijd met zeer veel kalorieen, die supersnel klaar te maken is !

Klaar !
Extra lekker: Doe er ook uitjes of kruiden bij
Of je kunt natuurlijk ook groenten roerbakken


Recept: Kippensoep zoals in het introductiedieet

In het begin zijn de darmen nog zeer kwetsbaar. De eerste paar dagen/weken kan je het beste dit eten:
Maak een grote pan kippensoep. Neem de grootste pan die je hebt, vul het voor een derde tot de helft met kippenpoten, voeg 12 gepelde wortelen toe, twee hele, gewassen uien en wat zout. Kook voor ongeveer drie uur (met pressurecooker 1 uur). Laat afkoelen en gooi het door een vergiet. Verwijder wat van het vet dat bovenop drijft (niet erg als je niet alles kunt verwijderen).
Op smaak maken met wat zout. Neem een kopje van de bouillon en doe het in een blender met de wortelen uit het vergiet. Pureren totdat er geen brokken meer te zien zijn. Dit dan weer toevoegen aan de pan met bouillon. Kleine stukjes kip kunnen toegevoegd worden aan de bouillon. Gooi de uien weg. Eet zoveel als je lust.
Dit is echt een zalfje voor je darmen. Bacterieen kunnen er niks mee en je darmen kunnen de energie goed opnemen en zodoende beginnen de darmen te helen.


Recept: Kipsalade

Je hebt nodig:

400 gram kipfilets
1 takje peterselie
snufje tijm
1 1/2 theelepel citroensap
zout
peper
1 1/2 deciliter scd-mayonaise
1 1/2 deciliter scd-room
1 theelepel dragon

Kipfilets met peterselie, tijm, 1 theelepel citroensap en zout en peper (naar smaak) 15 minuten op laag vuur gaarkoken in 3 deciliter water.

Mayonaise, room, 1/2 theelepel citroensap en dragon goed door elkaar roeren tot een gladde saus.

Afgekoelde en in stukjes gesneden kip overgieten met de saus en goed doorroeren.

Eet smakelijk!

Ingrid


Recept: Kokosolie-ijs

Ingredienten
* Kokosolie (rauw, koud-geperst het beste, maar heet-geperst kan natuurlijk ook)
* Fruit zoals aarbei, frambozen, etc
* Honing (rauwe honing is het beste)

Bereiding
* Warm de kokosolie in een bain-mairrie (in warm water plaatsen) op totdat deze vloeibaar wordt
* Prak het fruit

* Vul een bakje met een laagje kokosolie
* Doe hier een beetje van het fruit en een beetje van de honing bij
* Meng het
* Plaats het in de vriezer tot het hard is

Herhaal het volgende
* Haal het bakje weer uit de vriezer
* Doe er een nieuwe laag kokos in met honing en fruit
* Plaats weer in de vriezer tot het hard is (hoeft niet lang te duren)

Blijft herhalen tot je voldoende hebt.
Dit herhalingsproces is helaas nodig omdat anders de honing naar de bodem zakt.

Resultaat
* Een heerlijk, calorie-rijk ijsje gemaakt van rauwe kokosolie !

Tip
Als je een plastic zakje in het bakje doet en een stokje in het midden plaatst, dan heb je uiteindelijk, na het plastic zakje te verwijderen, een ijslollie.


Recept: Komkommersalade

Je hebt nodig:

1 komkommer
1/2 theelepel zout
1/4 liter scd-yoghurt
zout
peper
1 eetlepel munt (fijngehakt)
1 teentje knoflook (uitgeperst)

Komkommer in dunne plakjes snijden of schaven, in een kom doen en 1/2 theelepel zout erover strooien. Schoteltje met een zwaar voorwerp erop leggen en het vocht eruit laten trekken. Na +/- 1 uur afgieten.

Dressing:
Yoghurt met zout, peper (naar smaak), knoflook en munt door elkaar roeren.

Dressing over de komkommer gieten en goed doorroeren. Evt. te garneren met een paar blaadjes mint.

Eet smakelijk!

Ingrid


Recept: Komkommershake (4 pers)

2 komkommers
600 ml yoghurt
200 ml (vers) sinaasappelsap
verse dille (indien mogelijk anders gedroogde)
peper
Komkommers schillen in de lengte halveren en de zaadlijsten eruit schrapen. komkommers in stukjes snijden. Yoghurt en sap in keukenmachine of blender schenken. Dille en komkommer toevoegen en het geheel tot schuimige shake pureren Op smaak brengen met zout en peper
(wederom allerhande Ah maand mei 2003)


Recept: Krentenbroodjes

Voor ca 11 muffins:
100 g amandelmeel
2 eieren
90 g gedroogde abrikozen (reformwinkel)
60 g rozijnen
30 g gesmolten boter
1 eetl zelfgemaakte yoghurt
8 ml Hermesetas (= vloeibare zoetstof op basis van sacharine die ook verhit kan worden)
Papieren mini cake- of muffinvormpjes (bijv. van Baukje)
Geschaafde amandelen.
Zout
Klein mespuntje zuiveringszout (= baking soda, als rijsmiddel i.p.v. gist).

Voorbereiding:
Avond eerder: snijd de gedroogde abrikozen in kleine stukjes en laat ze weken in vruchtensap (bijv. sinaasappelsap).
Verwarm de oven voor tot 200 ºC. Beboter de muffinvormpjes, bodem en zijkant, en bedek de bodem van elk vormpje met een paar geschaafde amandelen (zodat muffin beter loskomt van vormpje).

Splits van één ei de dooier van het eiwit.
Doe in een kom het andere ei en deze dooier. Klop dit los. Voeg het amandelmeel toe en meng dit goed (bijv. met mixer). Voeg de gesmolten boter toe en meng weer. Is het mengsel te droog dan kan je een klein beetje zelfgemaakte youghurt toevoegen. Voeg de Hermesetas, het zout en het zuiveringszout toe en meng. Voeg de rozijnen en de uitgelekte abrikozen toe en lepel door het deegmengsel.
Terwijl dit mengsel rust en het amandelmeel het vocht kan absorberen, klop je het eiwit in een andere kom. Als dit stijf is, schep je het geklopte eiwit door het deeg. Dit maakt het mengsel luchtiger, het zuiveringszout zal het deeg niet zo zal laten rijzen als gist.

Vul de vormpjes met het deeg. Als garnering leg je nog een paar geschaafde amandelen bovenop. Zet de muffins een half uur in de oven. Volgens Elaine kan dit 15-20 min. op 190 ºC, maar in mijn (oude) oven moeten ze een half uur. Dus zelf even een kijkje nemen na 20 min.

Deze muffins kan je heel makkelijk overal mee naar toe nemen. Als je meer muffins met evenveel amandelmeel wilt maken, kan je zorgen dat je naast 100 g amandelmeel, 200 g in totaal aan gedroogde vruchtjes hebt, bijv. 100 g rozijnen en 100 g gedroogde abrikozen. De muffins vallen dan alleen iets makkelijker uitelkaar als je een hap neemt. Ook kan je de avond van tevoren schijfjes appel drogen in de oven en in kleine stukjes in het deegmengsel doen. Als je appel ongedroogd toepast, wordt het deegmengsel te nat en wordt niet goed gaar.


Recept: Kwarktaart tbv introductiedieet

Ingestuurd door Sita, zie ook introductie dieet pagina

De cheesecake (kwarktaart) kan gemaakt worden van uitgelekte SCD Yoghurt. Zie het recept voor SCD Yoghurt hier: www.scdiet.nl/recept.php?receptid=8 .

'sNachts 1 potje SCD yoghurt in een dichtgevouwen kaasdoek/zakdoek laten uitlekken (met wat gewicht boven op de doek, bv sinaasappel in een schaaltje) en je hebt 's ochtends lekkere cream cheese.

Mijn noodoplossing voor de cheesecake:
* 1 ei kloppen,
* de (uitgelekte) yoghurt met een garde er goed doorheen mengen,
* lepel honing,
* wat vanille erdoor
* dit in een oven van 175 graden
* en na een half uur heb je een portie lekkere cheesecake ( -vulling, die in het introductiedieet dus zonder bodem en citroenschil gegeten wordt).


Recept: Lois Lang Amandelbrood


Benodigdheden:
* 250 g amandelmeel
* 60 gram roomboter
* 3 eieren
* 200 ml uitgelekte SCD yoghurt (dit is optioneel, zonder yoghurt werkt het ook goed)
* 1 Theelepel soda (zuiveringszout)
* 1/4 Theelepel zout

Bereiding
* Boter laten smelten
* Boter, eieren, uitgelekte SCDiet yoghurt en zout in de keukenmachine mixen
* Oven voorverwarmen op 180-190 graden C
* Het amandelmeel toevoegen en mixen. Als het heel hard wordt, dan met de handen kneden.
* Als allerlaatste nu de soda toevoegen en deze kort en snel door het deeg mixen (als je het eerder doet, dan rijst hij niet goed meer, want door het mixen begint het al te rijzen)
* Een cakevorm invetten en de bodem met amandelmeel bestrooien
* Het deeg in de vorm plaatsen en tot een laag vormen met de handen.
* In de oven op 180-190 graden Celcius ongeveer 1 uur bakken
* Met een mes testen of het gaar is (blijft het plakken, dan moet het iets langer)
* Uit de oven halen
* Met een spatel het brood losmaken van de vorm.
* Eerst het brood goed af laten koelen, anders zakt het in elkaar.

(Recept van Lois Lang)

Recept voor de broodbakmachine
* Alle ingredienten, behalve de soda in de broodbakmachine doen
* Kneden
* Dan nog de zuiveringszout/soda op het laatst erdoorheen mixen/kneden. Zo kort mogelijk, maar zodanig dat het wel goed gemengd is.
* 55 minuten bakken

De broodbakmachine van Inventum schijnt erg goed te werken, maar waarschijnlijk werkt elk model wel goed.

Kijk hier voor wat ervaringen met een broodbakmachine: www.scdiet.nl/forummsg.php?forumid=420 en
www.scdiet.nl/forummsg.php?forumid=429

Tip:
''De laatste keer dat ik brood bakte heb ik de eiwitten met het zout apart stijf geslagen en later door het beslag gespateld. In de oven heb ik een vetvrij papier op de cakevorm gelegd en dat na 25 min eraf gehaald. Het resultaat is een fantastisch gerezen brood. ''

*


Recept: Lunchtip: Tonijn met groenten

Tonijn (op water, blikje) vermengd met gesneden gele paprika en komkommer, met mayo en kruiden met name kerrie, erg lekker met veldsla voor de lunch


Recept: Makreel met gekruide Kousenband en macadamia's


Benodigheden:
* Twee verse makreel filets (afkomstig van 1 hele makreel)
* Kruiden: Oregano, peterselie
* Handje macadamia's (rauw) of amandelen
* Kousenband (Konmark verkoopt deze o.a. en plaatselijke toko) 300 gram
* Kokosolie (alleen A-kwaliteit van b.v. www.kokosolie.nl ) (Gebruik anders olijfolie)

Verwarm de oven voor op 200 graden C
Neem een ovenschaal en doe hier een laagje olijfolie in
Leg de filets er in
Dek de schaal af met aluminiumfolie
Doe het geheel 30 minuten in de oven

Snijd de kousenband in stukjes van 1-2cm.
Doe wat kokosboter in een pan en verwarm deze
Doe de kousenband erbij en bak deze in een paar minuten
Doe er dan ook macadamia's of amandelen bij en bak deze tot deze lichtbruin beginnen te worden
De laatste minuut doe je er twee theelepeltjes oreganokruiden bij en twee theelepeltjes peterselie
Verder roerbakken

Haal de makreel uit de oven en serveer samen met de gekruide kousenband met macadamia's

Smaakt heerlijk !


Recept: Mayonaise


voor 4 personen:
1/2 cc zout
peper
2 cc mosterd
1 eigeel
1 cc witte wijnazijn
2 dl olie

Doe het zout, peper, de mosterd, het eigeel en de azijn in een kom. Kloppen totdat het dik is.
Langzaam olie toevoegen daarbij continu flink blijven kloppen.
Als de mayonnaise dik wordt deze al roerend in een warme pot schenken waar een beetje heet water in zit. Als je de mayonnaise te dik vindt kan je er nog een beetje heet water in doen.
De soort olie bepaalt de smaak van het product. Je kan dus naar believen varieren.

Nog een mayo-recept van Johanna:
Mayonaise is heel eenvoudig zelf te maken ook veel lekkerder.
2 eidooiers kamertemp.
zout , lepel mosterd,
2 lepels azijn
een liter olie (zonnebloem werkt goed) ook op kamer temperatuur.
meng alles met mixer behalve de olie.
Dan de olie heel langzaam onder het mixen toe voegen
druppels gewijs als het niet dik wordt dan ga je te snel .Start dan het proces opnieuw met eidooier en azijn als het dan wel lukt kun je de mislukte smurrie langzaam er weer bij doen.
In Nederland zit erook suiker in mayonaise als je dit lekker vindt kun je ook zoetstof toevoegen.


Recept: Mosselen in groentensaus

(mejillones en salsa picante)
(Volgens het recept van mijn schoonmoeder in Spanje)

- 3 paprika´s
- 2 uien
- 3 tomaten
- 2 kg mosselen
- olijfolie
naar smaak toevoegen:
- peterselie
- gedroogde pepertjes (als je dat kan verdragen)
- zout
- peper
- 1 glaasje (droge) witte wijn


De paprika´s en uien in de blender heel fijn malen
Dit in een beetje olijfolie op gemiddeld vuur laten bakken
Tomaten, kruiden en wijn toevoegen
Dit op een laag vuurtje laten pruttelen, ongeveer iets meer dan een half uurtje zodat er een fijne
saus ontstaat.
De mosselen koken volgens standaard recept.(schelpen goed schoon borstelen)
Als deze klaar zijn, de kant waar de mossel niet in zit verwijderen.
(nu hou je één kant van de schelp over met de mossel.
Deze kun je dan in de saus leggen.
Je kunt ze nu zo van de schelp eten.


Recept: Ontbijt: Yoghurt met banaan


Behoeft geen uitleg:
Maak de 24-uurs SCD-Yoghurt
Voeg dan plakjes banaan (of willekeurig andere vrucht) toe
Klaar !


Recept: Ovenkip met Broccoli (SCDRecipe.com)


Ingredienten
Voor dit recept heeft u nodig:
* (Biologische) kippenbouten
* Olijfolie
* Gemalen amandelen
* Zout
* Peper en kruiden naar smaak
* Broccoli

Instructies

1. Oven voorverwarmen op 200 graden celcius.

2. Mix de amandelmeel, de zout, peper en kruiden in een plastic zak. Gebruik genoeg meel om in de volgende stap de kip volledig te kunnen bedekken.

3. Smeer de stukken kip in met olijfolie en doe ze een voor een in de zak en wrijf ze goed in met het mengsel.

4. Doe alles in een ovenschaal of bak, doe er nog wat olijfolie bij en laat het in 45-60 minuten gaarbakken.

5. Doe er daarna nog de Broccoli bij en laat het nog 10 minuten in de oven op 200 graden.


Recept: Ovenmakreel met macadamia's


Inplaats van macadamia's (moeilijk te vinden) kan je natuurlijk ook amandelen gebruiken.

Haal bij de plaatselijke viswinkel twee verse makreelfilet (afkomstig van 1 makreel).
Vaak ligt de makreel alleen ongefileerd in de koelvakken, maar deze wordt gratis gefileerd.

Verwarm de oven voor op 200 graden C
Neem een ovenschaal en doe hier een laagje olijfolie in
Leg de filets er in
Dek de schaal af met aluminiumfolie
Doe het geheel 25 minuten in de oven
Haal de schaal uit de oven en gooi er een handje rauwe macadamia's (of amandelen) bij
Dek weer af met folie en laat nog 5 minuten in de oven

Naar wens nog wat peterselie of andere kruiden over de vis strooien voor het opdienen

Alternatief: Pers een halve rode grapefruit en doe het sap in de ovenschaal erbij. Afdekken met alu-folie en dertig minuten in de oven laten. Dan trekt de grapefruit smaak in de vis en smaakt lekker fris..


Recept: Prei met basilicum yoghurt saus

Prei met basilicum yoghurt saus
(1 persoon)
2 mooie (liefst wat dunne) preien
40 gram boter (ongeveer)
1 eetlepel honing
zout en peper (eventueel mosterd)
25 gram geschaafde amandelen
3 - 4 eetlepels gesnipperde (gedroogde of verse) basilicum
1/8 liter uitgelekte SCD-yoghurt of SCD-room
eventueel zoete appelsap (zonder toegevoegde suiker)

1. prei schoonmaken en in stukjes van ong 3 cm snijden, snijd alleen het donkergroene gedeelte van de prei eraf
2. smelt 40 gram boter in een pan, de honing, zout en peper hierin doorroeren en voeg de prei bei
3. het geheel 10 minuten zachtjes gaar smoren in een afgedekte pan en af en toe doorroeren
4. rooster de amandelen in een droge koekepan en laat ze op een bord afkoelen
5. neem de prei uit de pan en voeg de basilicum en de yoghurt of room toe
6. schep de prei door de saus en laat het voorzichtig warm worden
7. op bord scheppen en bestrooien met amandelen

HEERLIJK!!


Recept: Rauwkost met advocadodip

2 rijpe advocado's
sap van 1 sinaasappel (of andere vrucht)
2 eetlepels olijfolie
mosterd zout en peper paprikapoeder

advocado's pureren.Meng dit met het sap, mosterd, peper en zout en de olijfolie

Groente te dippen:
wortel koolrabi radijs cherrytomaatjes witlof bloemkoolroosjes komkommer rode of gele paprika bleekselderij
(recept uit allerhande van AH maand mei 2003)


Recept: Roerbak: Kalkoen met snijbonen


Ingredienten
300 gram snijbonen (Bonduelle Vapeur Minute, voorgestoomd of vers)
150-200 gram kalkoenfilet
Olijfolie

Benodigdheden
Een vergiet
Twee pannen

Tijdsduur
Het mooie van dit recept is dat het in tien minuten klaar te maken is. Ik (Ed) eet dit regelmatig als ik niet veel tijd heb om te koken. In plaats van de snijbonen kan je natuurlijk ook andere groenten gebruiken, zoals broccoli, bloemkool, haricots verts, etc.
In plaats van de kalkoen kan je natuurlijk ook kip of rundvlees gebruiken.

Begint u net met het SCDiet ?
Als u net begint met het SCDiet moet u ruim water toevoegen en dit laten droogkoken. Op die manier wordt de groente zacht (in plaats van knapperig) en is veel makkelijker verteerbaar. Na een paar weken kan je proberen minder water toe te voegen.





Een tip voor de olijfolie. Bij de ALDI koop je voor minder dan vijf gulden een fles van 750 ml olijfolie.



Deze olijfolie is extra vergine (maagdelijk, 1e persing) en is in de Consumentengids van Juli 2000 tot de beste olijfolie gekozen !




Je snijdt eerst de kalkoen in stukjes.

Vervolgens bak het vlees in een pan tot het mooi gaar en bruin is.

Vervolgens voeg je op hoog vuur de boontjes toe (bevroren of vers). En je doet er een kopje heet water bij.

Doe nu de deksel op de pan en wacht tot het water drooggekookt is.

Op dat moment is het klaar.




Opdienen

Nog even wat olijfolie eroverheen en wat zout naar smaak. Klaar..


Recept: Roergebakken adijvie met knoflook en room

Roergebakken adijvie met knoflook en room
(1 a 2 personen)
1 bosje lenteuitjes
2 knoflookteentjes
2 eetlepels olie
50 gram geschaafde amandelen
200 gram andijvie gesneden
1/2 eetlepel mosterd (let op: eentje zonder suiker of lactose)
3 eetlepels SCD-Room
peper
en een rode saus (zelfgemaakte SCD tomaten-/pesto-/worcester-saus)

1. lenteuitjes schoonmaken en in stukjes van 1/2 cm snijden,
2. pel en snipper de knoflookteentjes
3. verhit de olie in een wok of pan enroerbak de amandelen in ca 1 minuut goudbruin.
4. voeg de andijvie, de lenteuitjes, de knoflook, de peper toe en roerbak alles in ongeveer 2 minuten gaar.
5. roer de mosterd, de rode saus, en de room erdoor en laat het gerecht goed warm worden.
serveer direkt.


Recept: Roergebakken witlof met oesterzwammen (of champignons)

Roergebakken witlof met oesterzwammen (of champignons)
2 stronken witlof
100 gram champignons of zwammen in plakjes
20 gram boter of olie
1/2 theelepel tijm
1 dl SCD-room
zout en peper (eventueel mosterd)

1. witlof schoonmaken, halveren en de harde kern eruit snijden, daarna in (schuine) stroken/reepjes snijden
2. champignons/zwammen schoonmaken en in plakjes snijden
3. olie of boter verhitten in wok of koekepan en bak de witlof en de zwammen/champignons met de tijm in 2 - 3 minuten gaar
4. voeg de room toe en laat alles nog eens een 2 -3 minuten door en door warm worden.
5. zout en peper toevoegen

serveer direkt


Recept: salade met bietjes, wortel en rode kool met fenegriek en kruidige kwark

200 gr bietjes
1 dl olijfolie
200 gram winterwortel
1 dl balsamico azijn
200 gram rode kool
1 eetlepel mosterd
2 sjalotten
2 dl kwark
10 gram fenegriek
citroensap
peper en zout

Was alle groentes in ruim koud water. kook de bietjes beetgaar en snijd ze in blokjes. Snijd de rode kool en de wortel in dunne repen, verhit de olie tot 60 graden en laat het fenegriek hierin trekken naar eigen smaak. Meng de mosterd, citroensap, gesnipperde sjalotjes en de balsamico azijn samen met de olie en laat de groentes hierin een uur marineren. Voeg naar believen kruiden toe en wellicht het jongen bietenblad. Dien het op met de kwark die je luchtig klopt met peper en zout.
recept allerhande AH maand mei 2003)


Recept: Salade met ei en hazelnootolie


Een supersnel klaar te maken salade met ei en hazelnootolie:

Ingredienten:
* Ijsbergsalade vers (van bv. Konmar of AH) 200 gram
* Hazelnootolie (Huile Noisettes) of Amandelolie (Huile Amande) (Konmar verkoopt deze o.a.)
* Zeezout (of gewone zout, maar zeezout is veel lekkerder)
* Zwarte peper
* Twee of drie gekookte eieren

Snijd de gekookte eieren in stukken en meng deze door de sla. Doe er zeezout en peper overheen en vervolgens een flinke scheut hazelnoot- of amandelolie.

Smaakt fantastisch en is supersnel klaar te maken. Olijfolie kan natuurlijk ook.

In plaats van (of naast) ei kan je natuurlijk ook vis of gebakken kip gebruiken.


Recept: Sardientjes-Salade

Ingredienten
* Blikje sardientjes in olijfolie
* Kokosolie (koud-geperst het beste, maar heet-geperst kan ook)
* 1 uitje of sjalotje
* 1/2 tomaatjes
* brocolli, spinazie of sla of andere groente naar keuze
* Scheutje azijn
* Augurkjes (let op: mag niet gezoet zijn met suiker, evt. wel honing)

Bereiding
* Snijd het uitje in kleine stukjes, des te kleiner des te beter
* Snijd de groente in stukjes
* Snijd de tomaat in stukjes
* Doe de sardientjes in een bord. De olie kan je aan je hond geven (vindt ie heerlijk)
* Prak de sardientjes met een vork tot een soort papje
* Doe de uitjes erbij
* Doe een ruime hoeveelheid kokosolie erbij (als hard, dan eerst even in in warm water zetten totdat het vloeibaar wordt). Ik gebruik zo'n 50-100 ml.
* Doe een scheutje azijn erbij
* Door elkaar mixen met vork
* Tomaatjes en augurkjes erbij
* Groente erbij

Eet smakelijk
Deze maaltijd ligt licht op de maag, maar geeft voldoende energie voor vele uren i.v.m. de hoeveelheid kokosolie. Evt. is ook olijfolie (extra-vergine, koud geperst, ongeraffineerd is het beste) te gebruiken

Verzin zelf varianten op bovenstaande. Waarschijnlijk ook erg lekker op amandelbrood.


Recept: SCD-Boter zelf maken

Ingredienten:
* Een liter SCD-room: Deze moet je zelf maken, zie www.scdiet.nl/recept.php?receptid=36

Bereidingswijze
* Laat eerst de SCD-room afkoelen
* Je kunt de room eventueel eerst nog uit laten lekken om minder koolhydraten (kleine restjes lactose en de galactose) achter te laten

De uitgelekte room met de mixer kloppen tot het vetklonten geeft en de karnemelk eruit schenken. De vetklonten met ijswater ''wassen'' en tegen de rand van de kom prakken met steeds schoon, koud water. Nu het vet in een zakdoek doen en uitknijpen. Je hebt nu een halve liter karnemelk en 330 gram boter.

Je kunt nu van deze boterklont ghee maken door het zachtjes te verwarmen en het witte, troebele deel eraf te scheppen.

Zolang je het alleen zachtjes laat zudderen of je bakt zachtjes een eitje kun je het ongeklaard gebruiken. Ga je echt bruin bakken dan raad ik je wel aan eerst ghee te maken anders verbranden de melk resten. De boter is niet koelkast smeerbaar en logischerwijs zo biologisch als de room waar je mee begonnen bent.

Als je de room eerst uitlekt en het uitlekwater vervangt door Spa blauw, dan is het gemakkelijk mixen, de zure smaak is dan ook niet meer in de boter.

Bron: www.scdiet.nl/bbs/viewtopic.php?t=6
*


Recept: SCDiet Yoghurt (24 uurs)


SCDiet 24-uurs yoghurt, wat is het verschil ?
Commerciele yoghurt is verboden bij het SCDiet. Zelfgemaakte, 24-uurs yoghurt is echter wel toegestaan. Wat is het verschil ?

Commerciele yoghurt wordt slechts drie tot vier uur gefermenteerd. Fermenteren betekent dat bacterieen de aanwezige voedingsstoffen opeten, waarbij de voedingsstof omgezet wordt naar een andere stof. De melkbacterieen zetten in dit geval melksuiker (lactose) om naar melkzuur. Tijdens dit proces wordt de yoghurt dikker.
Als de yoghurt slechts vier uur fermenteert, dan is lang niet alle lactose omgezet naar melkzuur. Omdat lactose niet goed verteerd kan worden en dus in de darmen achterblijft als we commerciele yoghurt eten, zullen alleen de darmbacterieen de lactose op kunnen eten. Met als gevolg: GAS !

Als de yoghurt 24 uur gefermenteerd is, dan hebben de bacterieen alle lactose opgegeten. De yoghurt bevat dan alleen nog maar stoffen die in de darmen niet meer verteerd hoeven te worden. Ze kunnen dus direct geabsorbeerd worden. Resultaat: Er blijft niks over voor de bacterieen en dus geen gas en geen zuren die de darmwand aantasten..

Hoe kan je zelf yoghurt maken
Dat kan door melk eerst te steriliseren en vervolgens een bacteriecultuur toe te voegen. Daarna 24 uur laten staan, zodat de bacterieen kunnen voortplanten en alle laktose kunnen opeten. Klaar.

Uitgebreide instructies, met foto's, in het Engels, vind je op www.cobbler.plus.com/btvc/beginners_guide/yoghurt/yog_pict_guide.htm .

Benodigdheden
Voor SCDiet yoghurt hebben we nodig:
Recept
Tip van Ed
Het lastigste vind ik altijd het koken van de melk. Als je er niet bijblijft, dan kookt het altijd over en vaak koekt het ook een beetje aan als je niet roert tussendoor.

De oplossing: Neem een kleine pan waar een liter melk in past. Zet deze op de kleinste pit van het fornuis. Doe er een kookthermometer in met alarm en stel het alarm in op 97 graden. Op mijn gaspit duurt het nu ongeveer 10 minuten tot een kwartier voor het 97 graden wordt. Dat duurt dus redelijk lang, maar het voordeel is dat het heel gelijkmatig gebeurt waardoor het niet aankoekt. Daarnaast kan je gewoon verder gaan met andere dingen tot je het piepsignaal hoort. Zodra je het hoort, blijf je bij de pan staan tot het begint te koken en zet je het gas/electra uit.

Als je nu veel haast hebt, zet je de pan in een andere pan die gevuld is met water, zodat het snel afkoelt. Anders laat je het gewoon een uurtje staan. De temperatuur moet dan onder de 42 graden zijn en dan kan je dus de yoghurt erdoorheen mengen.

Uitgelekte yoghurt (Cream Cheese) maken
sNachts 1 potje SCD yoghurt in een dichtgevouwen kaasdoek/zakdoek laten uitlekken (met wat gewicht boven op de doek, bv sinaasappel in een schaaltje) en je hebt 's ochtends lekkere cream cheese.

Foto van het uitlekken


Foto van uitgelekte yoghurt


Foto van cheesecake (ziet er niet al te lekker uit, maar is heerlijk)


Een goede tip van Ans
Ik heb wat af geëxperimenteerd met yoghurt maken. Ik heb nu een heerlijke dikke youghurt.
Ik koop bij de Lidl een pak gesteriliseerde volle melk en bij de Edah een halve liter Boeren Yoghurt van de Zuivelboerderij van Jan en Miranda Hoogenboom te Oudewater (De yoghurt wordt bereid volgens een oud recept. Na de pasteurisatie van de melk voegen zij een yoghurtcultuur toe. Na enkele uren broeien krijgt men een lekkere ouderwetse dikke boerenyoghurt. Dit verhaal staat op de verpakking). En inderdaad als je 60ml van die yoghurt toevoegt aan de melk van de Lidl, die ik ook niet hoef te koken krijg je met de yoghurt machine een fantastische yoghurt.
Reacties en andere tips mbt SCD-yoghurt

Een overzicht van alle te toegestane yoghurt-starters, d.d. 9 augustus 2003:
www.scdiet.nl/forummsg.php?forumid=2256

Een extra tip mbt. het uitlekken
Ik kwam laatst de tip tegen om die omslachtige hangop-doek te vervangen door keukenpapier. Gaat uitstekend. Je keert de zaak met zeef en al om als het is uitgelekt, en dan kan je het keukenpapier er zo aftrekken. Ik wens je succes,

Geitenyoghurt
Als je in plaats van koeienmelk geitenmelk gebruikt, dan kan je ook geitenyoghurt maken. Smaakt ook zeer goed en is gezonder dan koeienmelkyoghurt omdat geitenyoghurt minder ''lijm'' (caseine) bevat en minder stoffen waar je allergisch voor zou kunnen zijn. Ook aan te raden bij autisme. Als starter voor de geitenyoghurt schijnt Custom Probiotics goed te werken. Zie www.scdiet.nl/testimonials en lees het verhaal van Marjan en Nick.

*


Recept: Spinazie-kaas Omelet

Snipper 1 ui en fruit deze in wat olijfolie / roomboter / kokosnootolie.
Voeg als de ui glazig ziet een pak (450 gr) diepvriesspinazie toe.

Klop intussen drie eieren met wat water los.
Bak hiervan een omelet.

Leg de omelet op een bord, verdeel hierover 50-75 gram kaas (geraspt of in plakjes).
Daar bovenop het hete spinaziemengsel.
Even wachten tot de kaas gesmolten is en dan: Smakelijk eten!

Dit recept is voor 1 persoon.

Bedankt Karin voor het smakelijke recept !


Recept: Spinaziequiche (3-4 personen)

Hierbij een zelfverzonnen succesrecept

Spinaziequiche (3-4 personen)

olie
2 t knoflook
600 g spinazie
eventueel een handje pijnboompitten
1 potje groene pesto (ingrediënten checken, bv AH biologisch)
4 biologische eieren
1 camembert
150 g uitgelekte SC-yoghurt
peper
wat geraspte kaas (jong belegen)

Verhit de olie in een wok en knijp de knoflook erboven uit. Bak kort.
Voet de spinazie toe en laat slinken. Draai het vuur uit.

Als je er pijnboompitten in wil, kun je die even roosteren.

Doe de spinazie in een ovenschaal (invetten niet nodig).
Verdeel de pijnboompitten en de pesto erover/erdoor.

Klop in de keukenmachine de eieren.
Voeg de in stukken gesneden camembert toe en maal fijn.
Meng de SC-yoghurt erdoor.
Voeg peper naar smaak toe.

Schenk het mengsel over de spinazie.

Strooi er een dun laagje geraspte kaas over.

Bak de ovenschotel in 30 min in een combimagnetron op 180 C en een laag magnetron vermogen.
In een gewone oven moet het ook kunnen (tijd en temperatuur uitproberen),
maar in een magnetron rijst het mooier.

Lekker met tomatensalade.


Recept: Verrassende Salade

Je hebt nodig:

100 gram champignons
1 zoetzure appel
1 rijpe mango
100 gram jonge kaas
2 eetlepels citroensap
1 eetlepel scd-room
zout
peper
100 gram scd-mayonaise
1 theelepel tomatenpuree
2 druppels tabasco*
1 eetlepel sherry*
1 sinaasappel
25 gram walnoten

(*= eventueel weg te laten)

Champignons, appel, mango en kaas in kleine stukjes snijden en bij elkaar in een schaal doen. 1 eetlepel citroensap erdoor roeren.

Dressing:
Tomatenpuree, 1 eetlepel citroensap, mayonaise, room (en sherry en tabasco) goed door elkaar roeren tot een gladde massa. Peper en zout naar smaak toevoegen.

Dressing over de salade gieten. Salade garneren met dunne schijfjes sinaasappel en de walnoten.

Eet smakelijk!

Ingrid


Recept: visschotel

met verse dille en hele knoflook los op de vis , voor zien in een ovenschaal met tomaat (in stukjes) en gele paprika en bedruipen met olie in de oven eventueel met macademianoten, mmmmmmmmmm


Recept: Vruchtenomelet

Perfect voor bij het ontbijt !
Helaas nog geen bijpassende foto..

Ik heb die scdiet-nl site gezien. Misschien vind je het wel aardig om de
vruchtenomelet toe te voegen. 's Ochtends ben ik niet zo'n gebakken
ei/vlees mens en dit is lekker zoet, terwijl je er de hele ochtend mee
vooruit kan. Ik heb zelf het gevoel dat warm fruit soms wat minder hard
aankomt bij mensen die nog een zieke of gevoelige darm hebben:

- Kluts 2 eieren in een kom. Wil je het lekker luchtig hebben, dan kun je
dit mixen of kloppen tot een schuimig geheel.
- Voeg e.v. een beetje perziken- , ananas- of ander vruchtensap uit
Delmonte blik toe.
- Voeg fruit in stukken gesneden toe. Elk fruit kan, alleen zijn
citrusvruchten niet zo geschikt.
- Smelt een (groot) stuk roomboter (de vetten kan het lichaam goed
gebruiken) in een anti-aanbak pan en als dit goed heet is, zet het vuur
zacht en giet het eimengsel erin.
- 2 lepels (of naar smaak) honing er bovenop druipen.
- wachten tot ei gestold is. E.v. kan je je eipannenkoek omkeren door het
op een bord te laten glijden, pan er ondersteboven opzetten en weer
omkeren, als je de bovenkant ook lekker krokant wilt


Recept: Vruchtentaart

Benodigd:
250 gram amandelmeel
1 ei
1 eetlepel scdiet yoghurt
1 theelepeltje zuiveringszout
1 eetlepel olijfolie
10 gram gelatine, dit zijn 6 plaatjes (half zakje) van Dr.Oetker
300 gram fruit, bijv. banaan, perzik, kiwi, bessen, aardbei, enz., geheel
naar eigen keus
50 ml diksap
een beetje zout

Bereiding:
Start met het eiwit te scheiden van het eigeel in 2 kommen en klop het eiwit
stijf.
Mix het eigeel met de yoghurt, het amandelmeel, de helft van de olijfolie en
het beetje zout. Voeg als laatste het zuiveringszout toe en daarna het
opgeklopte eiwit.
Vet de bakvorm in met de rest van de olijfolie en vul daarna de bakvorm met
de mix, maak er een platte bodem van met de palm van je hand zodat de rand
van het deeg omhoog gaat staan, die omhoogstaande rand van +- een centimeter
is straks nodig voor de vruchten vulling.
Bak dit (nog zonder de vruchtenvulling) in 25 tot 30 minuten op 160 graden
tot een mooi licht gebruinde bodem.
Tijdens het bakken kan je alvast het fruit klaarmaken en in kleine plakjes
snijden, ook kan je de 6 plakjes gelatine in koud water laten weken.
Na het bakken de bodem eerst wat af laten koelen en daarna vullen met het
fruit.
De geweekte plakjes gelatine in een pannetje heel licht verwarmen en blijven
roeren totdat het oplost en vloeibaar wordt, dit gaat heel snel.
Voeg de diksap toe aan de gelatine en blijf roeren en giet dit daarna over
de fruitvulling heen.
Daarna de gehele vruchtentaart in de koelkast om de gelatine weer hard te
laten worden.

Na een half uur in de koelkast is de vruchtentaart klaar, wel moet je hem
gekoeld bewaren.

Geniet ervan,


Recept: Waldorf Salade

Je hebt nodig:

1 kleine knolselderij
1 eetlepel citroensap
1 zoetzure appel
50 gram walnoten
1 deciliter scd-mayonaise

Knolselderij in dunne reepjes snijden (juliënne) en een paar seconden in kokend water met 1 eetlepel citroensap blancheren. Onder koud water afspoelen en uit laten lekken.
De appel in dunne reepjes snijden en de walnoten in stukjes breken. Evt. een paar halve noten achterhouden voor garnering.
Dit alles met de mayonaise doorroeren tot een smeuïge salade en garneren met de overgebleven noten.

De salade is eventueel aan te vullen met ananas, banaan of sinaasappel.

Eet smakelijk!

Ingrid




Terug naar overzicht recepten