Veel gestelde vragen | Forum Index | SCDiet.nl Index | FAQFAQ    ZoekenZoeken     GebruikerslijstGebruikerslijst       RegistreerRegistreer  ProfielProfiel    InloggenInloggen      
 
SCD Yoghurt

 
Plaats nieuw bericht   Dit onderwerp is gesloten. Het plaatsen of bewerken van berichten is niet mogelijk    SCDiet.nl Forum Index -> Desserts
Onderstaande advertentie kan recepten en pillen bevatten die niet toegestaan zijn bij het SCDiet: (reclame uitzetten bij "Forum stijl")
Vorige onderwerp :: Volgende onderwerp  
Auteur Bericht
piano



Geregistreerd op: 4-11-2005
Berichten: 1486
Woonplaats: Zwaagwesteinde

BerichtGeplaatst: Vr Jun 23, 2006 11:11 am    Onderwerp: SCD Yoghurt Reageer met quote

SCD yoghurt

CommerciŽle yoghurt is niet toegestaan bij het SCDiet. Zelfgemaakte, 24-uurs yoghurt is echter wel toegestaan.
Wat is het verschil?

CommerciŽle yoghurt wordt slechts drie tot vier uur gefermenteerd. Fermenteren betekent dat de bacteriŽn de aanwezige voedingsstoffen opeten, waarbij de voedingsstof omgezet wordt naar een andere stof.
De melkbacteriŽn (fermenten) zetten in dit geval melksuiker (lactose) om naar galactose en melkzuur. Tijdens dit proces wordt de yoghurt dikker.
Als de yoghurt slechts vier uur fermenteert, dan is lang niet alle lactose omgezet naar galactose en melkzuur. Omdat lactose niet goed verteerd kan worden en dus in de darmen achterblijft als we commerciŽle yoghurt eten, zullen alleen de darmbacteriŽn de lactose op kunnen eten. Met als gevolg GAS!

Als de yoghurt 24 uur gefermenteerd is, dan hebben de bacteriŽn alle lactose opgegeten. De yoghurt bevat dan alleen nog maar stoffen die in de darmen niet meer verteerd hoeven worden. Ze kunnen dus direct geabsorbeerd worden. Resultaat: er blijft niks over voor de bacteriŽn en dus geen gas en geen zuren die de darmwand aantasten.

Hoe maakt u zelf SCD-Yoghurt.

Dat kan door melk eerst te steriliseren en vervolgens een bacteriecultuur toe te voegen. Daarna 24 uur laten staan, zodat de bacterieen kunnen voortplanten en alle laktose kunnen opeten. Klaar.

Benodigdheden
Voor SCDiet yoghurt hebben we nodig:


Een pak volle melk (bio,campina,AH, maakt niet echt uit)
60 ml yoghurt (gebruik hiervoor alleen naturel, natuurlijke yoghurt, zoals volle yoghurt van campina of AH)
Oven of ander toestel dat een liter vloeistof op ongeveer 40 graden kan houden. Een elektrische oven werkt goed.

Recept

Schenk een liter melk in een pan en verwarm deze tot het kookpunt. Dit om de foute bacterieen te elimineren. Zet het dan snel uit zodat het niet overkookt.
Laat de melk afkoelen tot kamertemperatuur (onder de 42 graden), TIP: Vul een grotere pan met koud water en zet de pan met melk in deze pan. Wacht tot het water opgewarmd is en vul het dan weer met koud water. Zo koelt de melk erg hard af. Luchtkoeling versus Waterkoeling.
Neem nu wat van deze melk e ddoe het in een beker, voeg 60 ml van de commerciele yoghurt en meng deze goed.
Gooi daarna de inhoud van deze beker weer bij de melk
Goed alles doorroeren . De inhoud van de pan zeven door een vergiet met schone theedoek erin.
Plaats de pan met melk-yoghurt mengsel in de oven (met theedoek afdekken) of giet het in de container van een yoghurt machine
Laat het nu 24-29 uur lang op een temperatuur van 40 graden fermenteren (gewoon stil laten staan). LET OP: Als de temperatuur te hoog is, dan sterven de bacterieen en als de temperatuur te laag is, dan werken de bacterieen zeer traag. In beide gevallen zal de yoghurt niet goed zijn en nog steeds laktose bevatten.
Na die 24-29 uur de yoghurt even af laten koelen in de goosteen met koud water, daarna 8 uur in de koelkast plaatsen, om na te rijpen
TIP: Maak het op smaak met honing, rozijnen, aardbeien, banaan, etc.

MAAR:

- De eenvoudigste manier is het gebruik van een Yoghurtmachine, de Yůgourmet Multi Yoghurtmaker is speciaal voor dit doel ontworpen en heeft een inhoud van 2 liter en houdt de temperatuur gedurende het fermentatieproces stabiel op 40-42 graden.
- Een goede yoghurtstarter, met bij voorkeur de drie lactobacteriŽn: L.Bulgaricus, S.Thermophilus en L.Acidophilus om maximaal profijt te hebben van de goede probiotica die deze fermenten leveren.
- Een goede kwaliteit melk, want de kwaliteit en de smaak van de melk, bepaalt de kwaliteit en de smaak van de yoghurt, zoals bijvoorbeeld biologische volle melk, die volop verkrijgbaar is in supermarkten en groene- of reformwinkels.

U neemt de benodigde melk en doet deze in een schone pan, liefst met een dikke bodem, en laat deze melk langzaam tot het kookpunt komen, af en toe goed doorroeren om aanzetten te voorkomen, niet wild doorkoken, gewoon totdat het oppervlak zachtjes gaat 'sudderen'.

Dan hangt U de thermometer aan de pan en laat de melk afkoelen (met deksel tegen stof e.d.) tot 40-42 graden. U kunt dit ook doen door de pan in de aanrechtbak te zetten, waar een laag koud water in staat.
Ook nu af en toe doorroeren. Ondertussen heeft U een klein laagje handwarm water in de yoghurtmachine gedaan, tot het aangegeven merkje en zet U de machine aan.
Als de temperatuur van de melk is gezakt tot 40-42 graden, neemt U een kleine hoeveelheid warme melk en voegt dit toe aan de fermenten, dit roert U zo'n 30 seconden door, zodat het goed is vermengt en voegt het geheel toe aan de rest van de melk, ook dan even goed doorroeren.

U kunt een zeef op de binnenpot zetten en de melk zo overgieten in de binnenbeker, van de yoghurtmachine, doe het deksel op de binnenpot en plaatst de binnenbeker in de yoghurtmachine. Als er voldoende water in de yoghurtmachine zit, dan drijft de binnenbeker een beetje. U sluit de yoghurtmaker met de deksel en dan laat U de melk met de fermenten gedurende minimaal 24 uur en maximaal 28 uur rustig staan.

Na die tijd haalt U de binnenbeker uit de yoghurtmaker en laat de yoghurt afkoelen. Dit kan ook met behulp van koud water in de bak van de aanrecht en laat het daar een uurtje afkoelen. Dan plaatst U de yoghurt in de koelkast en laat deze minimaal 8 uur narijpen. Klaar is de yoghurt en U kunt, als U van standyoghurt houdt, deze gewoon uit de binnenbeker scheppen, wel het oppervlak weer glad strijken. Heeft U liever roer-yoghurt, dan kunt U de yoghurt rustig doorroeren en eventueel overscheppen in een bewaardoos.
De eigengemaakte yoghurt is ongeveer 3 weken houdbaar in de koelkast.
Je kunt hem als ontbijt eten met gehakte nootjes, kokos, fruit e.d. erin, maar je kunt er ook mee bakken, zie het kookboek voor ideeŽn.


Het recept voor cream-cheese is dus uitgelekte yohgurt. Je
fermenteert de yoghurt zoals je normaal ook doet, laat deze minimaal
8 uur afrijpen in de koeling en dan gebruik je een uitlekzak of je
neemt twee grote schone herenzakdoeken en doet deze in een vergiet.
Laat de yoghurt voor cream-cheese minimaal overnacht of 12 uur
uitlekken, de creme die je krijgt is dan goed uitgelekt en je houdt
ongeveer de helft van waar je mee begon over aan cream-cheese en de
andere helft is uitlekwater, wat je weer kan gebruiken voor het
maken van Yoki drink.


Je kan uitlekken in de uitlekzak, die je dan gewoon in de ijskast
hangt, met natuurlijk een schaal eronder voor het uitlekwater. Heb
je roosters in je koelkast, dan kan je met gebruik van twee
knijpers, de touwtjes door het rooster halen en de knijpers
kruislings boven het rooster aan de touwtjes vastzetten.
Heb je geen rooster, maar glasplaten, maak dan gebruik van een
vergiet, die je op een grote schaal plaatst, vouw de uitlekzak of
zakdoek, goed over de room/yoghurt en plaats er een schotel op met
daarop een gewicht (gevuld conservenblik of een grote (schone)
steen/kei.


Wil je eens hangop eten, dan kan je de yoghurt met een paar uurtjes
uithangen (2-4uur) een behoorlijk stuk dikker en romiger maken,
lekker als afwisseling met fruitspread erdoor ook te gebruiken als
topping voor taart of over je pannenkoeken.

voor foto zie nr. 1 op http://scdiet-kookboek.tripod.com/id26.html
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privť bericht Verstuur mail Bekijk de homepage
Berichten van afgelopen:   
Plaats nieuw bericht   Dit onderwerp is gesloten. Het plaatsen of bewerken van berichten is niet mogelijk    SCDiet.nl Forum Index -> Desserts Tijden zijn in GMT
Pagina 1 van 1

 
Ga naar:  
Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
Je mag geen reacties plaatsen
Je mag je berichten niet bewerken
Je mag je berichten niet verwijderen
Ja mag niet stemmen in polls


Let op: De advertenties hieronder bevatten recepten en pillen die niet toegestaan zijn bij het SCDiet: (reclame uitzetten bij "Forum stijl")

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group