Veel gestelde vragen | Forum Index | SCDiet.nl Index | FAQFAQ    ZoekenZoeken     GebruikerslijstGebruikerslijst       RegistreerRegistreer  ProfielProfiel    InloggenInloggen      
 
boter klaren

 
Plaats nieuw bericht   Plaats Reactie    SCDiet.nl Forum Index -> Vragen en opmerkingen over SCDiet Recepten
Onderstaande advertentie kan recepten en pillen bevatten die niet toegestaan zijn bij het SCDiet: (reclame uitzetten bij "Forum stijl")
Vorige onderwerp :: Volgende onderwerp  
Auteur Bericht
piano



Geregistreerd op: 4-11-2005
Berichten: 1486
Woonplaats: Zwaagwesteinde

BerichtGeplaatst: Di Okt 28, 2008 6:49 pm    Onderwerp: boter klaren Reageer met quote

Boter klaren is de boter smelten zodat de vaste bestanddelen naar de bodem zakken en u de heldere vloeistof kan afgieten. Zo bekomt u zuiver botervet zonder melkbestanddelen waardoor de vetstof geschikt is voor het bakken bij hoge temperaturen.



Wat is geklaarde boter?

Ghi (of ghee) is geklaarde boter. De Tibetanen drinken het in hun thee, maar ghi is ook - iets minder exotisch - een braadboter van hoge kwaliteit. 'Klaren' is het verwijderen van eiwitten en zouten uit de boter, omdat die bij verhitting bruin en bitter worden.

Klaren gaat als volgt: verse boter wordt langzaam verhit, het schuim (dat de eiwitten bevat) wordt er afgeschept en de boter wordt zo voorzichtig afgegoten, dat het bezinksel van caseine en zouten achterblijft. In Nederland maakte men vroeger volgens hetzelfde principe zogeheten botersmout.

Ghi is zuiver en zacht van smaak, spat niet en kan gebruikt worden voor bakken, braden en frituren. Het versterkt de smaak van kruiden en specerijen en is lang houdbaar. Professionele koks maken dankbaar gebruik van deze eigenschappen.


Boter klaren

Geklaarde boter is natuurlijk kant-en-klaar te koop. Hoewel het zelf klaren niet echt moeilijk is, geeft het toch een meerwaarde aan een receptuur. Nu kan het zijn dat men voor een gerecht bijv. 30 g geklaarde boter nodig heeft. Klaren van boter is zogezegd geen kunst, maar 30 g wordt dat weer wel. Beter is het om op z’n minst 100 g, of beter nog, een pakje (250 g) in één keer te klaren. Een goede manier is:



* Leg op een kleine gaspit op de laagste stand een vlamverdeler.
* Plaats hierop een niet te grote steelpan.
* Doe 100 of 250 g boter in de pan
* Laat de boter langzaam SMELTEN. Hou dit proces in de gaten en roer NIET in de pan! Zet intussen een (metalen) schaaltje klaar, bijv. op de warmhoudkast of op de oven.
* Haal de pan, zodra de inhoud begint te bubbelen van het vuur en laat eventueel op de warmhoudkast de laatste rest boter in de reeds gesmolten warme boter verder smelten.
* Giet de boter VOORZICHTIG in het gereedstaande metalen schaaltje, zonder dat de op de bodem van de pan rustende melkeiwitdelen meekomen.
* Gooi het eiwitresidu weg.

je kan ook gebruik maken van de zwaartekracht door een pannetje met boter 1 uur in een oven van 100 graden te zetten. Bovenop komt een uitgedroogd laagje te liggen wat je er zo af kan scheppen. Dan is het botervet de bovenste laag. Dit kan je zo van de onderste laag scheiden door het botervet over te gieten in een leeg jampotje.

Ik leg altijd een pollepel onder het pannetje zodat hij al een beetje schuin in de oven staat.





http://www.google.nl/search?q=boter+klaren&ie=utf-8&oe=utf-8&aq=t&rls=org.mozilla:nl:official&client=firefox-a

neem de 3de link van onder, (koken met Ashwin), daar vind je uitleg van hoe je boter klaart met foto's en al.

gr Annemiek
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur mail Bekijk de homepage
Jeanette



Geregistreerd op: 23-10-2003
Berichten: 1199
Woonplaats: Leiderdorp

BerichtGeplaatst: Vr Okt 31, 2008 4:20 pm    Onderwerp: Re: boter klaren Reageer met quote

piano schreef:

Je kan ook gebruik maken van de zwaartekracht door een pannetje met boter 1 uur in een oven van 100 graden te zetten.

gr Annemiek


Ik ben echt voor 50 graden dat is genoeg om het te laten smelten. Vet moet zo min mogelijk verhit worden vind ik.

Groetjes,
Jeanette
Naar boven
Onderstaande advertentie kan recepten en pillen bevatten die niet toegestaan zijn bij het SCDiet: (reclame uitzetten bij "Forum stijl")
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur mail
oud 1430



Geregistreerd op: 1-1-1970
Berichten: 0

BerichtGeplaatst: Do Feb 25, 2010 7:42 pm    Onderwerp: Reageer met quote

Hoi!

Wanneer je ervoor kiest om boter te klaren, blijft de hoeveelheid in de recepten dan gelijk aan de hoeveelheid Franse roomboter die je er in zou doen? En kan je geklaarde boter ook (mondjesmaat) op je zelfgebakken brood/crackers smeren?
Alvast bedankt voor jullie hulp!

Groetjes,
Kim
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
piano



Geregistreerd op: 4-11-2005
Berichten: 1486
Woonplaats: Zwaagwesteinde

BerichtGeplaatst: Do Feb 25, 2010 9:39 pm    Onderwerp: Reageer met quote

kort maar krachtig : ja
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur mail Bekijk de homepage
oud 1430



Geregistreerd op: 1-1-1970
Berichten: 0

BerichtGeplaatst: Vr Feb 26, 2010 7:16 am    Onderwerp: Reageer met quote

Thanks, dan ga ik dat eens proberen...
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
Berichten van afgelopen:   
Plaats nieuw bericht   Plaats Reactie    SCDiet.nl Forum Index -> Vragen en opmerkingen over SCDiet Recepten Tijden zijn in GMT
Pagina 1 van 1

 
Ga naar:  
Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
Je mag geen reacties plaatsen
Je mag je berichten niet bewerken
Je mag je berichten niet verwijderen
Ja mag niet stemmen in polls


Let op: De advertenties hieronder bevatten recepten en pillen die niet toegestaan zijn bij het SCDiet: (reclame uitzetten bij "Forum stijl")

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group